teisipäev, 14. september 2010

Seenekaste omast aiast - kui vaid tunneks seeni. Aga seda, et on hea seeneaasta, võin küll öelda. Oma aias olen sel aastal leidnud seeni maja servast, kändude kõrvalt, kändude pealt, aia kõrvalt ja isegi aia vahelt. Kõik kohad on seeni täis. Seente vohamine sai alguse suvel kui leidsin maja ja aia vahelt kitsast päiksevarjulisest kohast ühe pilviku. See on olnud seni ka ainuke seen, mille ära olen tundnud. Teistega on asi lausa nii keeruline, et ei saa aru, kas see, mis on beež ja kasvab maja ees ja teine samuti beež aga natuke väiksem ja kasvab maja taga, on ikka sama seen? Isegi pildi pealt vaadates tundub muidu välimuselt täitsa sarnaste seente puhul näiteks ühe serv teravam ja teisel ümaram - et ehk siis kas ikka on sama seen?

Kuidagi on see seenelkäimine ja seente tundmine minust mööda läinud. Ma söön küll seeni, aga ise neid ei tunne ja teha ka eriti ei oska. Lapsena käisime vanemate ja vanavanematega peamiselt ainult metsas marjul nii et seda, kust ja kuidas ja millal saab korjata mustikaid või pohli või jõhvikaid või murakaid, tean küll. Ja unepealt võin nendest kõiksugu moose-kompotte-kooke vaaritada ka, aga näe, seeni ei tunne :-(. Kukeseene ja punase kärbseseene tunnen veel ära, aga neid meil aias ei kasva. Äkki saaks kukeseent istutada/külvata endale kuidagi sinna männiokkarohkesse maja ja aia vahel olevasse hämaramasse kohta?

Ehk siis tänu vihmastele ilmadele ja pikkadele tööpäevadele käisin möödunud nädalal aias täpselt ainult nii palju, et pildistada seeni. Siin need pildid siis on.

Seen kuudi kõrval
Seen kännu peal
Seened maja ees

Seen maja taga

Seen muru sees

Seened aialippide vahel

Seened aia ääres

Seened kännu kõrval

Seened maja seina ääres

Seened muru sees

Veel ühed seened muru sees

3 kommentaari:

  1. Altpoolt lugedes kolmandal pildil tundub olema kaseriisikas. Mine vaata, kas seenekübara all servas on valkjad narmad. See on üks minu lemmikseentest. Ise ka pole ühtegi korda sel sügisel metsa pääsenud, aga oma aiast/pargist korjan neid seeni pea iga päev. NB! kaseriisikas on määrajas samamoodi ühe ristiga, nagu punane kärbseseen! Vajab kaks korda kupatamist! Ja nagu näha, kupatatud seen ei tapa! Hoopis väga maitsev on :)

    VastaKustuta
  2. Minul on seeneraamat (soomlaste poolt originaalis välja antud), asendamatu söber:) ja Mare kommantaarile lisaks, et minu meelest pole sel pildil kaseriisikas, aga alt viies ja kuues pilt on vist söögiseen (oli see vöitatik?). Muude seente söödavuse kohta ei oska kyll öelda...
    irma

    VastaKustuta
  3. Aitäh vihjete eest. Sain endale sel sügisel kingituseks ka ühe seeneraamatu, aga kuna tegemist on raamatuga, kus sees on ainult söögiseened, ei oska ma ikka ise enamusi seeni määrata. Ja hirm mürgiste seente ees on nii suur, et kui ikka 101% kindel ei ole, siis korjata ei julge ja seeneisu läheb ka ära :-).

    VastaKustuta